Jaka jest różnica między pizzą a calzone?
Pizza to okrągły, płaski chleb, który zwykle posypany jest sosem pomidorowym i serem. Calzone to rodzaj pizzy, w której ciasto składa się na nadzienie, tworząc kształt półksiężyca.
Pizzę można nazwać najpopularniejszym daniem wśród pizzy we Włoszech. Znany był również jako „pitta” w starożytnym Rzymie i „panis focacius” w starożytnej Grecji. We Włoszech pizza jest często spożywana jako przekąska lub posiłek sama lub z innymi potrawami, takimi jak spaghetti lub sałatka.
Calzone to rodzaj pizzy, w której ciasto składa się na nadzienie, tworząc kształt półksiężyca. Calzone zwykle zawiera jakieś mięso i warzywa, ale może być również wypełnione słodkimi składnikami, takimi jak chipsy czekoladowe lub dżem owocowy.
Ser do wykorzystania w przepisie na pizzę
Ser jest kluczowym składnikiem pizzy. Może być używany do tworzenia różnych smaków i tekstur. Istnieje wiele różnych rodzajów sera, które można wykorzystać w przepisie na pizzę.
Najpopularniejszym serem stosowanym w przepisie na pizzę jest mozzarella. Jest to nie tylko najczęściej używany ser, ale również dobrze się topi i dodaje dodatkową warstwę smaku cieście na pizzę.